WORKING CAPITAL TO THE PROFITABILITY OF FOOD AND BEVERAGE SUB-SECTOR COMPANIES

Main Article Content

Rian Agus Wanto
Muhaimin Dimyati
Emmy Ermawati

Abstract

Working capital is a very important element in the company because without adequate working capital, the operational activities of a company can not be held. With the rapid development of this business world so that there is intense competition between similar companies, get the capital adequacy of work it becomes the main factor that pay attention. To be able to compete with other companies, companies must be able to manage all the wealth possessed effectively so that the company can run well. This study was conducted to determine whether cash turnover and receivable turnover affect the profitability (ROA), this study uses secondary data that is the annual financial statements of food and beverage sub-sector manufacturing companies listed in the Indonesian Stock Exchange for the period of 2016-2018.. Data analysis techniques used in this study is multiple linear regression analysis techniques with the help of SPSS version 24. The results showed the influence between cash turnover variables and receivables turnover to ROA

Article Details

How to Cite
Agus Wanto, R., Dimyati, M., & Ermawati, E. (2020). WORKING CAPITAL TO THE PROFITABILITY OF FOOD AND BEVERAGE SUB-SECTOR COMPANIES. Progress Conference, 3(1), 66–71. Retrieved from http://proceedings.itbwigalumajang.ac.id/index.php/progress/article/view/292
Section
Articles

References

Ambarwati, N., Yuniarta, G., & Sinarwati, N. (2015). Pengartuh Modal Kerja, Likuiditas, Aktivitas, Dan Ukuran Perusahaan Terhadap Profitabilitas Pada Perusahaan Manufaktur Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia. Jurnal Akuntansi, Vol 3(1), 1-9.
Bramasto. (2008). Analisis Perputaran Aktiva Tetap dan Perputaran Piutang Kaitannya Terhadap Return on Assets pada PT POS Indonesia (persero) Bandung. Bandung: Majalah Ilmiah UNIKOM.
Djarwanto. (2001). Pokok - Pokok Analisa Laporan Keuangan. Yogjakarta: Liberty.
Ekadini, A. (2012). Analisis Penggunaan Modal Kerja Dan Pengaruh Terhadap Tingkat Profitabilitas Pada PT Semen Tonasa Di Pangkep. Skripsi, 1-98.
Felani, A., & Worokinasih, S. (2018). Pengaruh Perputaran Modal Kerja, Leverage, Dan Likuiditas Terhadap Profitabilitas Pada Sub Sektor Makanan Dan Minuman Tahun 2012-2016. Jurnal Akuntansi, 1-13.
Ferdinand. (2006). Metode Penelitian Manajemen. Semarang: Badan Penerbit Universitas Semarang.
Hanum, Z. (2012). Pengaruh Profitabilitas Terhadap Modal Kerja Pada Perusahaan Makanan Dan Minuman Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 1-17.
Indrianto, N., & Supomo, B. (2009). Metode Penelitian Bisnis. Yogyakarta: BPFE Yogyakarta.
Kasmir. (2013). Analisis Laporan Keuangan. Jakarta: Rajawali Pers.
Lestari, & Sugiharto. (2007). Kinerja Bank Devisa Dan Bank Non Devisa Dengan Faktor Yang Mempengaruhinya. Jakarta: Gramedia.
Lestari, Y., & Farida, L. (2017). Pengaruh Modal Kerja Terhadap Profitabilitas Pada Industri Makanan Dan Minuman Yang Terdaftar Di BEI. Jurnal Akuntansi, 1-13.
Mudrajad. (2003). Metode Riset Untuk Bisnis Dan Ekonomi. Jakarta: Erlangga.
Munawir, S. (2004). Analisis Laporan Keuangan. Yogyakarta: Liberty.
Nawalani, A., & Lestari, W. (2017). Pengaruh Modal Kerja Terhadap Profitabilitas Pada Perusahaan Food and Beverages Di Bursa Efek Indonesia. Jurnal Bisnis Dan Perbankan, Vol 5 (1), 51- 63.
Prastowo, D., & Julianti, R. (2014). Analisis Laporan Keuangan, Konsep, Dan Aplikasi. Yogjakarta: PT Raja Grafindo Persada.
Riyanto. (2001). Dasar- Dasar Pembelanjaan Perusahaan. Yogyakarta: Manajemen Perusahaan Indonesia Rineka.
Sartono. (2001). Manajemen Keuangan Teori Dan Aplikasi. Yogjakarta: BPFG Yogyakarta.
Sugiono. (2003). Statistics For Reseach. Bandung: CV Alphabeta.
Supriadi, Y., & Puspitasari, R. (2015). Pengaruh Modal Kerja Terhadap Penjualan Dan Profitabilitas Perusahaan Pada Indocement Tunggal Prakarsa TBK. Jurnal Ilmiah Kesatuan, Vol 1(14), 70-79.
Weston, & Brigham. (2013). Industrial Production Management In Flexible Manufacturing. Yogjakarta: Erlangga.